Om Säker Vatten
VVS-Produkter
Utbildningar
Bygga rätt
Branschregler
Auktorisation
Här kan du söka efter auktoriserade företag! Sök på t.ex företagsnamn, organisationsnummer eller på ditt län.
Branschregler Säker Vatteninstallation är ett kvalitetssystem som säkerställer att de färdiga installationerna uppfyller kraven i Boverkets byggregler och Konsumenttjänstlagens krav på fackmässighet. Installationer utförda enligt branschreglerna uppfyller också de flesta försäkringsbolags villkor för ersättning av vattenskador.
Branschregler Säker Vatteninstallation ställer krav på det tekniska utförandet av installationerna, produkterna som ska användas och på kunskaperna hos de personer och företag som utför arbetet.
Branschregler Säker Vatteninstallation är framtagna av VVS-företag, VVS-konsulter, branschorganisationer, experter från högskolor, myndigheter, försäkringsbolag, byggföretag och leverantörer av VVS-produkter. De bygger på de senaste rönen och branschens erfarenheter om vad som kan orsaka bygg- och vattenskador, brännskador, förgiftning och mikrobiell tillväxt, framför allt legionella.
Branschreglerna uppdateras vart femte år. Nedan har vi samlat Branshregler genom tiderna samt andra normgivande publikationer.
Branschregler Säker Vatteninstallation 2021:1 släpps redan i september men träder i kraft först till årsskiftet 2020/2021. Ersätter - Branschregler Säker Vatteninstallation 2016:1 men det nya övergångsreglerna gör att 2016:1 fortfarande gäller för vissa arbeten. Läs mer i Branschreglerna!
Branschreglerna ges ut tillsammans med en ändringsbroshyr som presenterar de viktigaste ändringarna i Branschreglerna
Säker Vatten lanserar ett användarvänligt beräkningsprogram som utifrån givna förutsättningar på ett enkelt sätt beräknar vilken isoleringstjocklek som krävs för att uppfylla Boverkets byggregler och Säker Vattens branschregler för tappkallvatten i varma utrymmen.
För att underlätta för VVS-montören att kunna göra ett fullgott arbete enligt branschreglerna krävs att övriga entreprenörer på byggarbetsplatsen gör sitt arbete rätt och ger förutsättningar till en god installation. Byggtekniska förutsättningar ger en samlad information till de övriga entreprenörer vad de ska tänka på i sitt arbete.
Tillsammans med bygg-, tätskiktsbranscherna, försäkringsbolag, VVS-tillverkare samt tillverkare av köksinredning togs ett grepp hur ett kök kan anpasss och säkras för att minimera en eventuell vattenskada.
Ersätter Branschregler Säker Vatteninstallation 2011:1
Från 1 januari 2015 kompletteras branschregler Säker Vatteninstallation med krav på provningsmetoder för skyddsrör i avsnitt 5.1 för VVS-produkters egenskaper. Anledningen till ändringen av kraven kommer från de problem som skadade skyddsrör orsakat.
Tidigare våtrumsinnervägg kompletteras med utförande i yttervägg och samtidigt kommer rekommendationer om golvkonstruktioner i lätta konstruktioner, småhus. Även denna gång framtaget tillsammans med bygg- och tätskiktsbranscherna sant försäkringsbolagen.
Från 1 juli 2012 ställer branschreglerna Säker Vatteninstallation även krav på att presskopplingar ska ha läckageindikering. En opressad koppling ska läcka vid en täthetskontroll. Även tryck- och täthetskontrollen i branschreglerna ändras. Anledningen till förändringen kommer från arbetet med krav på läckageindikering. Det behövs en lika syn på kontrollförfarandet.
Tillsammans med byggföretag, tätskiktsorganisationer och försäkringsbolag togs fram ett förslag till en bra vägg i våtrum att säkert kunna göra infästningar i, både vid byggtiden som vid eftermontering. Väggen provas enligt europeiska provningsregler och ses snabbt som ”standardvägg”, både inom nyproduktion som vid renovering.
Tätskiktbranscherna och VVS-branschen har enats om regler för godkännande av golvbrunnar avsedda för väggnära placering i kombination med tätskiktsystem. Reglerna gäller från 1 oktober 2008.
Tätningsmanschetten ska numera levereras av tätskiktsentreprenören. Överenskommelsen har gjorts med Byggkeramikrådet (BBV) och Golvbranschen (GVK). Krav införs att inbyggd spolcistern till WC ska monteras i dränerbart utrymme.