Branschlegitimation

Branschlegitimation

Det är endast VVS-montörer med yrkescertifikat eller yrkesvalidering och arbetsledare med dokumenterad yrkeserfarenhet som är anställda på ett auktoriserat VVS-företag och har utbildning i Säker Vatteninstallation, som kan få Branschlegitimation.

Auktoriserade VVS-företag ska utbilda sina vvs montörer, arbetsledare och lärlingar i branschreglerna. Personer som blivit godkända på utbildningen och uppfyller kraven på yrkesutbildning eller dokumenterad yrkeserfarenhet och är anställda i ett auktoriserat företag ska beställa ett ID06 kort med branschlegitimation Säker Vatten.

Branschlegitimationen gäller i fem år efter godkänt prov i branschreglerna för Säker Vatten installation och är alltid kopplad till ett auktoriserat företag och ID06. En person med branschlegitimation får inte använda eller hänvisa till branschlegitimationen i uppdrag som inte är godkända av det auktoriserade företaget.

ID06 korten med branschlegitimation Säker Vatten beställs av det auktoriserade företaget via www.nexus.se eller www.hantverksid.se 

Certifikat och utbildningsbevis

  • För VVS-montörer ställs krav på att de innehar ett branschcertifikat.
  • VVS-montörer som saknar branschcertifikat kan genomföra en validering av sin kunskap hos VVS-yrkesnämnden.
  • Arbetsledare kan ha yrkescertifikat eller validering motsvarande montör alternativt en prövning som arbetsledare som beställs från Säker Vatten.
  • Enbart särskild prövning som arbetsledare berättigar inte till en branschlegitimation men ger tillgång till inloggning och dokument på www.sakervatten.se
     

Syftet med utbildningen i branschregler Säker Vatteninstallation är att höja kunskapen och medvetenheten om riskfaktorer vid installationer. Målet är att förebygga vattenskador, spridning av legionella, brännskador och förgiftning.

Utbildare

Utbildningen i Säker Vatteninstallation ska ske av Säker Vatten godkända utbildningsanordnare och hållas av en behörig lärare för att ge rätt till auktorisation och branschlegitimation. Utbildningen följer alltid en fastlagd utbildningsplan och med ett särskilt framtaget utbildningsmaterial. 

Säker Vatten
Box 17154
104 62 Stockholm
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår