Tillbaka
Öppnar dokument

Vad söker du efter?

Här kan du söka efter auktoriserade företag! Sök på t.ex företagsnamn, organisationsnummer eller på ditt län.

Krönika: Om vikten av intyg

12 januari 2021

Jag har en kompis... Det är något man brukar inleda med när man berättar om en egen upplevd bedrift som man inte är helt stolt över. När man egentligen vet att det borde gått till på ett annat och bättre sätt. Men kompisen är inte jag. Jag lovar!

Min kompis berättade för mig om vilket slit och släp det hade varit med att skruva den nya, snygga köksblandaren på plats. Men att den nu lagom till julledigheten fanns där i köket och blänkte så fint.

Även om jag vid det här laget kände viss oro i luften, eller kanske just därför, kunde jag inte låta bli att fråga om han hade anlitat ett av Säker Vatten auktoriserat företag för att göra jobbet. Svaret var att kompisen skruvat själv. Trots risken att bli lite jobbig kunde jag inte låta bli att påpeka att han kanske inte skulle få ersättning av sitt försäkringsbolag om han drabbades av läckage och inte utfört montaget var rätt. Vidare spädde jag nog på hans oro med att berätta att om han hade anlitat ett av Säker Vatten auktoriserat företag hade han ju faktiskt fått intyg på ett korrekt montage och skulle därmed kunna sova lugnt på natten. För att vara riktigt jobbig frågade jag om blandaren var typgodkänd och om den hade en av Säker Vatten godkänd monteringsanvisning. Jag fick inte direkt något svar.

Men även om en installation utförs av ett auktoriserat företag så visar en nyligen utförd undersökning att det inte är alltid som Säker Vatten intyg utfärdas. Vad kan det bero på? Ja, främst att kunden inte efterfrågar intyget eller att man som installatör tycker att det är besvärligt att skriva.

Jag tycker att intyget är superviktigt. Med intyget får kunden ersättning vid skada och installatören ställs inte till svars för skador som beror på dokumenterade avvikelser. Vi får dagligen frågor från både beställare och utförare när man inte riktigt är överens om vad som ska göras eller har gjorts och om det är rätt eller fel. I Säker Vattens Branschregler finns bra lösningar som branschen har enats om. Säker Vattens auktorisation bäddar för att utförandet blir enligt reglerna och om inte, så finns ett sätt att hantera avvikelser.

Vid upprättande av intyg och dokumenterade avvikelser som arkiveras har man ett juridiskt stöd om en skada skulle uppstå, även efter att jobbet är klart. Vi behöver bli bättre på att informera om intygets viktighet så att det blir en självklarhet vid varje installation. Intygen kan skrivas via Säker Vattens app, vilket gör det smidigt både för den som skriver och tar emot intyget.

Thomas Lundgren, VD Säker Vatten