Tillbaka
Öppnar dokument

Vad söker du efter?

Här kan du söka efter auktoriserade företag! Sök på t.ex företagsnamn, organisationsnummer eller på ditt län.

Krönika: Gilla läget och låt gå

23 juni 2021

Att acceptera att saker och ting inte är ideala är väl en del av livet och kanske ett nödvändigt förhållningssätt för att överleva. Men ibland kan jag komma på mig själv att jag alldeles för lätt hamnar i det accepterande läget istället för att ta tag i problem och slippa det inom överskådlig tid. Lite som att jobba för bra karma.

På kontoret har jag ett sådant där höj- och sänkbart skrivbord. En jättebra uppfinning som bidrar till bra ergonomi när man sitter och jobbar större delen av dagarna. Nu var det så att bordets sänka-knapp funkade toppen men inte den för höjning. När jag först upptäckte det provade jag förstås en extra gång eller två, varav bordet sjönk och sjönk. Ok, någonstans där kom jag till insikt att jag nog skulle sluta trycka för att kunna ha en någorlunda vettig arbetsställning. Så jag hamnade i en slags gilla-läget-och-låt-gå-status i frågan. Tiden gick och nästan ett år senare kom det sig att jag pratade med en smart människa som kom med tipset att bordet förstås ska ner i bottenläge och då funkar knappen igen. Och så var det.

På samma sätt menar jag att mycket annat är runt omkring oss. Vi identifierar saker som inte är optimala men vi accepterar läget och skapar workarounds. Dom här lösningarna tar ofta längre tid att utföra och håller inte samma kvalitet. Vi förstår att det inte är optimalt, men vi nöjer oss och släpper tanken på att fixa till en gång för alla.

Vi vill att våra branschregler ska innehålla ”best practice” när det kommer till VS-installationer. Om man utför installationer enligt reglerna ska man kunna vara trygg med att det blir ett bra utförande som håller länge. Reglerna är baserade på vedertagna konstruktioner, som använts i stor omfattning, i varaktig tid och utan problem. Så man ska kunna känna sig lugn med att metoderna är avstämda med både tvingande byggregler och angränsande branschregler. Det faktum att branschreglerna är synkade sinsemellan blir också ett finfint smörjmedel mellan olika hantverkarskrån. Och en tydlig definition av vem som ansvarar för vad. En hjälp att göra rätt från början helt enkelt.

Thomas Lundgren, VD Säker Vatten