Tillbaka
Öppnar dokument

Vad söker du efter?

Här kan du söka efter auktoriserade företag! Sök på t.ex företagsnamn, organisationsnummer eller på ditt län.

Bästa tipsen för att förebygga vattenskador i kök och bad

14 maj 2024

Vattenskador i villor och lägenheter är den största orsaken till skador som försäkringsbolagen ersätter via villa- och hemförsäkringen. Ofta är det små läckage som pågår under en längre tid, som ger omfattande och dyra skador. Därför har Vattenskadecentrum, där Säker Vatten ingår, tagit fram två användbara checklistor för att undvika vattenskador och upptäcka läckage tidigt i kök respektive badrum.

- Många vattenskador skulle kunna undvikas helt om vattenledningar och apparater kontrollerades i tid. Genom att gå igenom punkterna i checklistorna varje år, minskar risken för omfattande vattenskador, säger Pierre Lundborg, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum, som är en sammanslutning av försäkringsbolag och branschorganisationer.

Råden i checklistorna för kök respektive badrum är framtagna för att privatpersoner utan expertkunskap enkelt ska kunna upptäcka och förebygga vattenskador i sina hem. Checklistorna beskriver på ett pedagogiskt och kortfattat sätt hur man enkelt kan kontrollera till exempel vattenkranar under diskbänk, vitvaror, avlopp och olika typer av rörgenomföringar.

- Att gå igenom samtliga 16 punkter i de båda checklistorna tar uppskattningsvis 30 minuter. Det kan vara de mest välinvesterade minuterna du gör, med tanke på att snittkostnaden för en vattenskada ofta är mer än 100 000 kr, säger Pierre Lundborg.

Checklistorna finns här